МИП Кине: Спремни смо на јачање стратешке сарадње са Русијом

Став Москве о Тајвану говори о високом нивоу свеобухватног партнерства Кине и Русије, као и међусобној подршци земаља на међународној сцени, изјавио је кинески министар иностраних послова Ванг Ји.

„Пекинг је, са своје стране, спреман да ојача стратешку сарадњу са Русијом, како бисмо заједно могли да још ефикасније штитимо међународни систем, у ком кључну улогу имају Уједињене нације, као и поредак базиран на нормама опште прихваћеног међународног права“, нагласио је Ванг.

Ванг и шеф руске дипломатије састали су се на маргинама састанка АСЕАН у Пном Пену.

Он је истакао да су кинеске власти спремне да јачају стратешку сарадњу са Русијом услед све веће напетости у Тајванском мореузу.

Такође је додао да се Русија придржава принципа „једне Кине“ и да иступа против било каквих претензија на суверенитет Кине.

Претходно је руски министар иностраних послова Сергеј Лавров назвао чудним резоновање Сједињених Америчких Држава и Јапана да посета председнице Представничког дома Конгреса САД Ненси Пелоси Тајвану није кинеска ствар и да принцип једне Кине, по њиховом мишљењу, не означава да од Пекинга треба тражити дозволу за таква питања.

Руски дипломата је оценио да је стратешко партнерство Москве и Пекинга један од стубова покрета за поштовање права у међународним односима, пре свега, принципа Повеље УН, који је прокламовао основно начело суверене равноправности држава.

Како је додао, САД крше овај принцип непрестано и свуда што, наравно, захтева реаговање.

Председница Представничког дома Сједињених Америчких Држава Ненси Пелоси посетила је Тајван, што је изазвало оштру реакцију Кине, која Тајван сматра делом своје територије.

Кинеска војска почела је вежбе у водама око Тајвана, које ће трајати до краја недеље, преноси Спутњик.

 

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал