Путин и Ердоган данас у Сочију

Председник Русије Владимир Путин разговараће данас у Сочију са турским лидером Реџепом Тајипом Ердоганом. Главне теме разговора биће билатерални односи, функционисање коридора за извоз жита из украјинских лука, низ међународних питања – од Сирије до Украјине.

Такође, председници ће разговарати о перспективама за унапређење трговинско-економских веза и реализацију заједничких стратешких пројеката у сфери енергетике.

На дневном реду могла би да буде и војно-техничка сарадња. Како је раније рекао портпарол Кремља Дмитриј Песков, то питање је увек део агенде, а чињеница да сарадња постоји и у тој области потврђује да су узајамни односи у целини на високом нивоу.
Телевизија Си-Ен-Ен Турк раније је пренела изјаву Ердогана да је руски председник исказао интересовање за сарадњу по питању беспилотних летелица „бајрактар“.

Када је реч о Украјини, Ердоган је у више наврата изјављивао да жели да настави дипломатске напоре у циљу постизања мира између Кијева и Москве.

„Каква год била ситуација на бојном пољу конфликт ће се завршити за преговарачким столом“, уверен је турски председник.

Двојица лидера су разматрала сиријско питање 19. јула на трилатералном састанку у Техерану.

На самиту је усвојено заједничко саопштење у којем се потврђује приврженост јачању трилатералне сарадње с циљем нормализације ситуације у Сирији.

Путин је тада констатовао да Русија, Турска и Иран имају донекле различите ставове по питању Сирије али да се све три земље слажу да тероризам мора бити искорењен у тој земљи.

Размимоилажења постоје, у првом реду, у вези са начинима за стабилизацију прилика у области око Еуфрата, а став Русије је да се та територија мора вратити под контролу Дамаска.

Ердоган је после састанка рекао да нова операција турских снага на северу Сирије остаје на дневном реду све док не буду решени проблеми који се тичу безбедности земље.

Турска агенција Анадолија пише и да Ердоган намерава да са Путином разговара о припремама турске војске за нову војну операцију у Сирији.

„Други сусрет лидера у последњих 17 дана од круцијалног је значаја. На дневном реду као једно од приоритетних питања биће припреме за нову антитерористичку операцију турских снага у Сирији“, пише агенција.

Након недавне ескалације у Нагорно-Карабаху није искључено да ће и то бити једна од тема разговора Путина и Ердогана.

 

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал