Руски министар: Могуће смањење извоза жита

Руско Министарство пољопривреде предвиђа озбиљне ризике по светску прехрамбену безбедност у текућој 2022-2023. пољопривредној години, изјавио је министар Дмитриј Патрушев. Он је додао да због слабијег рода пшенице у Русији, количине предвиђене за извоз могу бити смањене.

Према његовим речима, ситуација на глобалним тржиштима је „тешка, посебно по питању пшенице“.

„Ове сезоне из бројних разлога, укључујући сушу у Сједињеним Америчким Државама и Европи, поплаву у Аустралији и непогоде у Индији, понуда пшенице на глобалном тржишту ће се смањити. Такође, због климатских аномалија, очекује се смањени квалитет пшенице из Северне Америке, пре свега у САД. Све то заједно са логистичким ограничењима може довести до озбиљних ризика у делу глобалне прехрамбене безбедности у текућој пољопривредној години“, наводи се у изјави Патрушева, објављеној на званичном каналу ресора на Телеграму.

Како је истакао на теренској седници оперативног штаба министарства у Башкирији, министарство такође види ризике да ове сезоне неће бити достигнута процена за жетву жита у земљи од 130 милиона тона, па с тим у вези може смањити планове за извоз, који сада износе 50 милиона тона.

Он је додао да ће домаће тржиште бити у потпуности обезбеђено, док се то може негативно одразити на светско тржиште жита.

Према званичним проценама, које је раније објавило Министарство пољопривреде, очекивало се да ће жетва житарица у 2022. бити 130 милиона тона, укључујући рекордних 87 милиона тона пшенице у историји Русије. У 2021. години пожњевено је 120,656 милиона тона житарица, укључујући 75,94 милиона тона пшенице. Извозни потенцијал за текућу пољопривредну годину (започету 1. јула) процењен је на 50 милиона тона житарица.

 

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал