У Херсону неутралисана украјинска диверзантска група, тзв. „спавачи“

Руске безбедносне снаге неутралисале су у Херсону диверзантску ћелију украјинске територијалне одбране, а њени чланови, укључујући два командира су ухапшени, изјавио је сарадник руских безбедносних снага.

Како се наводи, укупно је откривено 16 чланова групе, утврђени су њихови лични подаци, пребивалиште, укључујући и командира вода и командира одељења. Заплењени су аутомати ‘калашњиков’ са муницијом, гранате, карабини и пушке, као и спискови припадника групе територијалне одбране, упутства о саботажама на објектима градске инфраструктуре.

Према речима сарадника, утврђена је и адреса на којој су се одржавали конспиративни састанци чланова, у једној туристичкој агенцији.
Како објашњава извор, након почетка специјалне операције руске војске, територијална одбрана Украјине добила је задатак да не дозволи руским војницима приступ градским објектима.

Ухапшени командир украјинског вода поручник Денис Јаковенко саопштио је да је група испрва била део херсонске територијалне одбране, која је била распоређена у школским објектима.

Приликом обуке, према његовим речима, „главни правци деловања били су извиђачко-диверзантска припрема, начини онеспособљавања технике, где треба сакрити експлозив за онеспособљавање опреме, путеве, мостове, тако да би то било сигурно“.

Након уласка руских снага у Херсон, по наређењу командира распуштени су кућама и чекали даље инструкције. После тога, чланови групе комуницирали су преко месинџера „Сигнал“, где су обављали задатке који се тичу идентификације локација руске војске.

 

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал