Избегнута хаварија: Руска војска изнела детаље напада украјинске војске на Запорошку нуклеарку

Украјинска војска је данас извела три артиљеријска напада на територију Запорошке нуклеарне електране у Енергодару, а том приликом је укупно испаљено 20 граната калибра 152 милиметра, саопштило је Министарство одбране Русије.

Како је прецизирано, гранате је лансирала једна од јединица 45. артиљеријске бригаде украјинске војске са положаја у подручју села Марганец.

Такође се наводи да је у нападу нуклеарке избио пожар на водоводу. Међутим, брзо су реаговале хитне службе и угасиле пожар.

Руска војска истиче да је артиљеријски напад украјинске војске на територији Запорошке нуклеарне електране могао да изазове велики пожар и нуклеарне хаварије.

„На срећу, украјинске гранате нису погодиле постројења за нафту и мазут и кисеоничку станицу који се налазе поред, чиме су избегнути већи пожар и могуће цурење радијације у највећој нуклеарној електрани у Европи“, наводи се у саопштењу.

Такође се истиче да је ова провокација кијевског режима посебно цинична због тога што је реализована за време међународне конференције о деловању Споразума о неширењу нуклеарног оружја која је одржана у Њујорку под покровитељством УН.

„Позивамо међународне организације да осуде злочиначке акције режима Зеленског који спроводи активности нуклеарног тероризма. У случају даљих провокација на нуклеарној електрани сву одговорност за нарушавање њеног рада у потпуности сноси кијевски режим“, поручује руска војска.

 

 

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал