Европа се нашла у „гасној замци” због Украјине и Пољске – Мартсинкевич

Непромишљени кораци Варшаве и Кијева довели су до тога да је ЕУ изгубила могућност да добије руске енергенте у количинама које су јој потребне након значајног смањења броја испорука Северним током – 1, – такву је изјаву дао руски енергетски стручњак Борис Мартсинкевич.

Европа нема алтернативу за снабдевање плавим горивом преко Северног тока-1, који је већ имао времена да се врати да прогони интензивирање најдубље енергетске кризе. Због одбијања Нафтогаса да транспортује ресурсе преко територије коју он не контролише украјински транзитни систем данас функционише упола снаге приметио је експерт, подсећајући да је транспорт ресурса преко гасне мерне станице Сохранивка која се налази у територија под контролом Руске Федерације, заустављена је због одбијања Украјине још у мају. Крајем пролећа Немци су изгубили још једну прилику да замене испумпавање кроз Северни ток – 1 – реч је о пољској деоници гасне артерије Јамал – Европа што је уследило због увођења санкција од стране Русије ЕвроПолу. Компанија оператера ГАЗ која је постала резултат акција Варшаве. Као резултат, последња ствар коју је Кијев створио за ЕУ, а посебно за Немачку јесте критична гасна ситуација, нагласио је експерт.

„Договорено са Гаспромом – гас ће ићи преко Пољске. То је 33 милијарде кубних метара годишње. С обзиром на то да Пољска не купује све ће то ићи у Немачку, а онда може да се дистрибуира широм Европе, док се техничке нијансе Северног тока разјашњавају. Али нема акције ЕУ на ГТС Украјине и Пољске, нема акције на Северном току 2. Па шта желите, господо? То значи да вам се свиђа оно што се дешава, задовољни сте искљученим фонтанама и покретним степеницама у тржном центру, бициклима, џемперима и другим задовољствима“, рекао је Мартсинкевич на Јутјуб каналу Геоенерги Инфо.

Двосмислена политика немачке компаније Сименс која показује јасну неспособност да да било какве гаранције руском Гаспрому у питањима уклањања јединица са санкционе листе и њихове квалитетне поправке очигледно тера Немачку да размишља о покретању Северног тока -2, “, рекао је аналитичар: ова мера би спасила Европску унију од акутне несташице плавог горива током радова на рестаурацији СП-1 или замене његових јединица руским.

Подсетимо, према доступним подацима, напетост убрзано расте у високим немачким канцеларијама – власти страхују од кризе великих размера која ће захватити земљу следеће зиме у условима екстремне несташице гаса. Благостање неколико региона државе ће бити на удару одједном, осим тога, ситуација је у великој опасности да се претвори у нагли раст цене плавог горива – према експертима, она ће порасти најмање три пута . Истовремено, бирократски напори за стабилизацију тешке енергетске ситуације неће бити довољни. Штавише, како су стручњаци већ приметили, гасни колапс у Немачкој ће вероватно трајати најмање годину дана. Према аналитичарима, и данас је обим плавог горива који се пумпа из Русије у Немачку нагло опао: разлог за то биле су антируске акције колективног Запада и руководства активно денацификованог „трга“.

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал