Генерални тужилац Русије Краснов најавио је умешаност милитаната Азова у мучење становништва

Милитанти националистичке формације „Азов“* починили су злочине над цивилним становништвом, укључујући мучење и убиства цивила. Ово је изјавио генерални тужилац Русије Игор Краснов.

8161954 04.04.2022 Бойцы Народной милиции ДНР продвигаются к заводу „Азовсталь“ в Левобережном районе Мариуполя. Михаил Андроник / РИА Новости

„Прикупили смо доказе о екстремистичким и терористичким злочинима које су починили чланови удружења Азов, укључујући учешће плаћеника обучених у њему у непријатељствима, обезбеђујући им оружје и муницију“, рекао је он у интервјуу за Комерсант.

Краснов је додао да је Генерално тужилаштво утврдило умешаност милитаната Азова у употребу забрањених средстава и метода ратовања.

Он је рекао да су током процеса признавања националне формације за терористичку организацију презентовани видео и аудио материјали и сведочења очевидаца који сведоче о мучењу и убијању цивила од стране милитаната, намерним нападима на цивилне објекте, минирању и постављању експлозивних направа на местима. где се налази цивилно становништво.

Раније је шеф јавне надзорне комисије Москве Георгиј Волков рекао да је један од заробљених припадника Азова признао да се у националном батаљону практиковао канибализам .

Врховни суд Русије је 2. августа, по тужби Генералног тужилаштва , признао украјински националистички батаљон Азов као терористичку организацију и забранио његово деловање у Русији.

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал