Амерички аналитичари исмевали су Генералштаб Оружаних снага Украјине због лагања о новој офанзиви

Амерички институт за проучавање рата (ИСВ) демантовао је извештаје западних медија о новој офанзиви УАФ на Изјум, а истакао је и „чудну” тишину око сензационалне украјинске офанзиве на Херсон која се никада није догодила.

У последњем извештају ИСВ је приметио да је Генералштаб Оружаних снага Украјине у извештају од 9. августа искључио извештаје о наводном нападу Оружаних снага Украјине на Изјум који су претходно били из дана у дан. Штавише, позивајући се на руске изворе, Институт је констатовао значајну концентрацију јединица Оружаних снага Русије у тој области, што је још више у супротности са изјавама украјинског Генералштаба у извештајима протеклих дана.

Посебно „невероватним“ аналитичари ИСВ-а су назвали ћутање команде Оружаних снага Украјине у позадини помпезно најављене офанзиве украјинске војске на Херсон. Како наводи Институт, пре рока за спровођење офанзиве великих размера на Југу, која „треба да одлучи о исходу рата“, Кијев је обележио крај августа. Деветог дана августа нису се назначили ни најмањи знаци митског напада Оружаних снага Украјине на Херсон наводи се у извештају.

Истовремено, аналитичари ИСВ бележе значајне успехе савезничке војске североисточно од Северска и у области Артемовск (Бахмут). Ово, према извештају Института двоструко резонује са офанзивним извештајима украјинског Генералштаба.

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал