Захарова о седници СБ УН о Запоржју: Истина ће наћи пут

Став генералног секретара УН Антонија Гутереша у вези са Запорошком нуклеарном електраном покреће низ питања, посебно имајући у виду да није упутио никакав сигнал Кијеву, оценила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

Према њеним речима, Москва није уверена да Секретаријат УН неће ометати упућивање нове експертске мисије Међународне агенције за нуклеарну енергију (ИАЕА) у нуклеарку.

У Савету безбедности Уједињених нација прексиноћ је одржана седница о Запорошкој нуклеарки а коментаришући исход, Захарова је рекла да позиција генералног секретара УН и даље покреће питања, пренео је Спутњик.

„Никаквих сигнала украјинском руководству с његове стране није било. Он или није способан или не жели да призна реалност, јер како другачије објаснити неодлучност која се граничи са попустљивошћу када су у питању украјински напади на нуклеарку?”, запитала се она.

Захарова је казала да управо због опструкција од стране генералног секретара и Секретаријата на чијем је челу почетком лета није реализована практично усаглашена и припремљена међународна мисија ИАЕА.

Нисмо уверени да се то неће поновити када поново будемо припремали мисију на чијем челу ће бити секретар ИАЕА Рафаел Гроси, додала је она.

Захарова је истовремено позвала Кијев да не ствара нове потешкоће када је реч о слању мисије ИАЕА у Запорошку нуклеарку, преноси Танјуг.

„Узнемирили су нас покушаји украјинског представника у сали Савета безбедности да диктира ИАЕА услове реализације будуће мисије. Ако су са друге стране океана и у европским престоницама заиста заинтересовани да се мисија реализује, сада је прилика да се потчињени ставе на место”, нагласила је она.

Према њеним речима, истина ће свакако наћи свој пут и експерти ИАЕА ће посетити нуклеарку и видеће својим очима. „Позивамо украјинску страну и њене покровитеље да не стварају потешкоће када је реч о важном о одговорном послу ИАЕА”, навела је Захарова.