Пољско Министарство спољних послова развија концепт који дозвољава неиздавање виза Русима

Пољско Министарство спољних послова развија концепт који ће омогућити неиздавање виза Русима, рекао је заменик министра спољних послова Пјотр Вавржик пољској новинској агенцији.

Према његовим речима, Пољска подржава суспензију споразума о визним олакшицама за грађане Руске Федерације. Међутим, он је признао да се све земље ЕУ не слажу са тим. „Томе се противе велике државе чланице, укључујући Немачку, Француску и Холандију“, рекао је Ваврзик у изјави за ТАСС.

„Због чињенице да је немогуће превазићи отпор ових земаља да суспендују споразум о визним олакшицама за руске грађане, Пољска ради на новом решењу“, објаснио је он.

Према речима Вавржика, Пољска већ неколико недеља преговара о овом питању са неким државама чланицама ЕУ. Према његовим речима, сличног мишљења пољском држе се Литванија, Летонија и Естонија, Чешка и Словачка. „Одлуке о овом питању могу се очекивати у наредним недељама“, рекао је он.

Вавржик је подсетио да Пољска већ неколико месеци Русима не издаје туристичке визе. Пољску визу могу добити само дипломате, возачи камиона, чланови породица држављана Пољске или других земаља ЕУ, као и носиоци Пољачке карте – документа који потврђује пољско порекло.

Естонија од 18. августа више неће пуштати Русе са шенгенским визама које је издала. Како је у четвртак објаснио републички министар спољних послова Урмас Реинсалу, визе ће остати на снази, али ће према њиховим носиоцима бити примењене санкције, односно биће им забрањен улазак у Естонију.

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал