У Украјини су руски језик и књижевност били искључени из школског програма

Из програма ће бити искључена дела руских и белоруских писаца али ће бити остављен део литературе на руском напоменуло је Министарство просвете Украјине.

О томе пише РИА Новости.

„Програми „Књижевност (руска и страна)“, „Руски језик за општеобразовне установе са наставом на руском“ за 5-9 разред, програми на руском језику за општеобразовне установе са наставом на украјинском језику / са наставом на руском језику за 10. разред -11, „Руски језик и књижевност (интегрисани курс)“, стоји у поруци на сајту Министарства просвете Украјине.

Министарство просвете је саопштило да су програми предмета „Страна књижевност“, „Књижевност“ измењени у погледу изучавања дела руских и белоруских писаца.

„Дела руских и белоруских аутора су уклоњена из садржаја програма. С друге стране додата су дела страних писаца у складу са књижевним процесом и узимајући у обзир узрасне карактеристике ученика“, саопштило је Министарство просвете.

Школски предмет „Страна књижевност” изучаваће дела писаца који су писали на руском језику али чији су живот и рад били уско повезани са Украјином. Међу њима су Николај Гогољ и Михаил Булгаков.

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал