Брисел: У току састанак Вучића, Куртија, Лајчака и Борела у склопу дијалога Београда и Приштине

У Бриселу је у току нова рунда дијалога Београда и Приштине на највишем нивоу уз посредовање високог представника ЕУ за спољну политику и безбедност Жозепа Бореља и специјалног представника ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака.

Нова рунда дијалога Београда и Приштине на највишем нивоу одржава се после више од годину дана.

За преговарачким столом су председник Александар Вучић, премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти, као и високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ и специјални представник ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак.

Предходно су Борељ и Лајчак разговарали одвојено са Вучићем и Куртијем.

„Почетак разговора о суштинским проблемима на Косову и Метохији. Надам се каквом-таквом решењу, иако у то уопште не верујем“, написао је Александар Вучић на Инстаграму уз слике са Борељом.

Лајчак је и јуче, одвојено разговарао са Вучићем и Куртијем, у циљу припрема за данашњи наставак дијалога, а после тих сусрета рекао да од данашњег састанка очекује договор, али не и коначни.

Навео је да ће се данас разговарати о томе како постићи будући споразум и како доћи до нормализације односа између две стране.

Председник Вучић је јуче рекао да ће данашњи разговори бити тешки, јер нема сагласности са Приштином готово ни по једном питању, али да ће Србија држи међународног јавног права, повеље УН, Резолуције УН и Бриселског споразума, свега што је потписано.

У више наврата председник Србије био је јасан, поручујући да све што је договорено мора бити спроведено, са нагласком на формирање Заједнице српских општина.

Вучић је јуче разговарао и са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом.

Такође, разговарао је одвојено и са специјалним представником САД за Западни Балкан Габријелом Ескобаром.

Са председником у дијалогу у Бриселу учествује и директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић.

РТС

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал