Бугарска забрањује извоз дрвета због несташице огревног дрвета

Министарство пољопривреде Бугарске одлучило је да привремено ограничи извоз дрвета у треће земље, рекао је у интервјуу за БТВ министар пољопривреде техничке владе те земље Јавор Гечев.

„Данас ће бити потписана наредба о забрани извоза дрвета у треће земље“, рекао је министар и објаснио да у земљи недостаје материјала за дрвну индустрију, укључујући потребе за грејањем.ТАСС .

„Јесен долази, а нама је остало мало времена да решимо проблем несташице. Потражња за дрветом се утростручила због поскупљења других енергената, а велики потрошачи дрвета буквално све бирају са тржишта. Али договорио сам се са представницима највећих компанија који ће ограничити откуп дрвета како би приоритетно задовољили потребе становништва. Пре свега, помоћи ћемо у снабдевању огревним дрветом сиромашних који живе на селу. Радимо максималном брзином, нема ризика да становништво не добије огрев“, рекао је Гечев.

Министар је одбио да одговара на питања о поскупљењу огревног дрвета, уз напомену да га формира тржиште и да са поскупљењем гаса и струје не може да буде на ниском нивоу, али је обећао да ће помоћи купцима у испоруци огревног дрвета. . Према писању бугарских медија, почетком августа цена кубног метра резане и цепане огревног дрвета била је око 150-170 лева (око 75-85 евра), у Софији се огревно дрво могло купити за 180 лева (око 90 евра). ). Прошле године је слична количина огревног дрвета коштала око 90–100 лева (око 45–50 евра).

Раније је лист ВЗГЉАД сазнао да је енормно повећање цена гаса и струје изазвало интересовање у Европи за давно заборављену врсту горива – обично огревно дрво.

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал