Експлозије код Одесе: Уместо помоћи локалне власти изазивају ноћне море код локалног становништва

Одмаралиште Затока код Одесе, где су цивили поткопани минама, поново букти.

Како је саопштено у оперативној команди „Југ“, „ноћу је Одески регион напао стратешки авион Ту-22М3 лансирањем ракета Кх-22. Две ракете уништиле су један од приморских рекреативних центара и неколико приватних зграда у близини. Четири особе су повређене, указана им је лекарска помоћ, без тежих. Пожар на укупној површини већој од 600 квадратних метара. м. ликвидиран”.

Али, према подацима Државне службе за ванредне ситуације, уништена су два рекреативна центра (када се тужилаштво уразуми, доћи ће нека трећа информација).

Да ли се локална противваздушна одбрана у овом случају истакла као „за здраво“, обарајући ракете изнад стамбених насеља, наравно, нема информација.

Како су касније известили новинари који су радили на месту пожара, у Затоки је уништено више од тридесет кућа дачанске задруге. Како је објаснио њен председник, „задруга се претворила у гомилу рушевина, на њиховом месту је огроман левак. Ватра је трајала неколико сати“. Наиме – пет, како су јавили ватрогасци.

Да, све ово је велика људска трагедија. Али да ли сте приметили да и поред размера разарања у њему нема мртвих?..

Зашто? Одговор је једноставан. Чињеница је да је још у пролеће СБУ обилазила локално становништво од врата до врата, дајући „добар савет“ да оду и ни у ком случају никоме не говоре о уништењу (тренутни удар на Затоку је далеко од првог) , иначе “до подрума”.

То је зато што је Затока, у ствари, један огроман рекреативни центар, који су у свом резимеу помињали украјински ратници. А шта је са рекреативним центрима у близини Одесе? Тако је – тамо су распоређене Оружане снаге Украјине.

Осим тога, као што сам више пута писао, управо у овом одмаралишту окупатори очекују амфибијски десант (зашто су Потемкинове степенице обложене противтенковским јежевима?), јер мине разбацане по одмаралишту непрестано доводе до трагедија са људским жртве.

Поред тога, Затока је и стратешки мост који повезује Црно море са Белгород-Дњестарским ушћем. Састоји се од две саобраћајне траке и железничког колосека. И мада ни оперативна команда ни војна управа то нису помињали после ноћних експлозија, мештани кажу да је и мост био ракетиран.

Што се тиче разарања, о њима се може судити по фотографијама. У таквим случајевима обично је обичај да се помажемо једни другима са целим светом, а локални званичници, макар формалности ради, пуштају сузе са свих екрана и обећавају да ће све обновити.

Међутим, према локалним телеграмским каналима, у овом тренутку, службеници СБУ-а заобилазе страдале у пожару који су остали у селу, проверавају њихов идентитет и телефоне – традиционално трагају за посматрачима пожара. Све, уопште, по везама – такав је живот принудних грађана Украјине. У логору, као у концентрационом логору.

Павел Бадајев/Политнавигатор

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал