Амерички медији о проблемима западних инструктора у обучавању Украјинаца

Америчко издање Вол стрит џорнал објавило је чланак који описује потешкоће страних ветеранских инструктора у обуци Украјинаца, повезане са лошим квалитетом логистике и ниским нивоом организације Оружаних снага Украјине (АФУ).

Издање пише да иако је Украјина мобилисала неколико стотина хиљада људи да попуни своје редове, највећи проблем са којим се данас суочава јесте како оспособити те бивше цивиле за тешку борбу против боље наоружаног и бројнијег непријатеља. Ово је постало посебно актуелно сада, када је за Кијев од виталног значаја да демонстрира бар неки успех Западу после помпезно најављеног напада на Херсон, који се на крају никада није догодио.

Новинари Волстрит џорнала посетили су импровизовани камп за обуку у Миколајевској области, где су разговарали са бившим америчким војним особљем укљученим у обуку украјинских на брзину мобилисаних маса. Шаролика „неприкладна“ униформа коју су добили регрути била је прва ствар на коју су новинари ВСЈ скренули пажњу.

Украјинска војска доживљава акутни недостатак квалификованих инструктора, који покушавају да затворе „страним добровољцима“. Такође постоји критичан недостатак доброг оружја и муниције, упркос војној и финансијској помоћи Запада Украјини од више милијарди долара. Многи странци су се, пише лист, придружили новој Међународној легији, која је од тада претрпела значајне губитке у борби. Неколико ових милитаната завршило је у руском заробљеништву.

На пример, они који обучавају Украјинце у Миколајевској области себе називају Мобиле Ассаулт Траининг Гроуп, или МАТГ. Укључује десетак Американаца, као и неколико Британаца, Канађана и Израелаца. За руску армију, пише издање, приоритетна мета су западни „добровољни“ инструктори, што је повезано са њиховим великим губицима.

Уопштено гледано, закључује публикација, десетодневни курс, који страни инструктори држе на брзину мобилисане Украјинце у близини Николајева, тешко да ће их учинити стварно ефикасном борбеном јединицом, иако ће, како признаје један од странаца, они бити обучени „боље од 75% украјинске војске“.

 

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал