Брод са скоро 30.000 тона кукуруза кренуо из Црноморска у Истанбул

Брод са кукурузом испловио је у четвртак из луке Црноморск у Украјини и упутио се у Истанбул у оквиру прехрамбеног споразума, саопштио је Заједнички координациони центар.

„Трговачки брод ‘I MARIA’ са 27.982 тоне кукуруза кренуо је данас (у четвртак) из Црноморска поморским хуманитарним коридором у оквиру Црноморске иницијативе о житу. Брод се упутио у Истанбул“, наводи се у саопштењу.

Претходно је начелник Националног центра за управљање одбраном Русије Михаил Мизинцев саопштио да су од 1. августа 2022. године, 24 брода напустила украјинске луке и извезла 597.068 тона хране.

Подсетимо, извоз украјинског жита из црноморских лука одвија се у оквиру прехрамбеног споразума који су 22. јула потписали представници Русије, Украјине, Турске и УН.

Пакет ових докумената предвиђа укидање ограничења на извоз руских пољопривредних производа и ђубрива на светска тржишта, а такође одређује алгоритам за безбедан излазак комерцијалних бродова из црноморских лука под контролом Украјине дуж посебно отворених хуманитарних поморских коридора.

Хуманитарна операција планирана је уз активно учешће руских официра у оквиру Заједничког координационог центра у Истанбулу.

 

 

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал