Крим: Кијев појачава војне провокације на полуострву, уз одобрење САД

Стални представник Крима при апарату председника Руске Федерације, заменик премијера кримске владе Георгиј Мурадов, упозорио је на то да САД планирају да легализују војне провокације украјинских националиста против руског полуострва.

Раније је објављено да ће други међународни самит Кримске платформе бити одржан онлајн 23. августа. У њему ће учествовати на десетине земаља и међународних организација. Своје учешће је потврдио и генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг.

„Вашингтон и Кијев рачунају на стварање нове тачке ескалације у рату НАТО – Русија. Управо због тога генерални секретар Столтенберг натовским бичем активно тера своје штићенике на заседање такозване међународнеплатформе за деокупацију Крима. Треба очекивати да ће на састанку Вашингтон покушати да легализује и да да зелено светло украјинским националистима да појачају антикримске војне провокације уз употребу НАТО оружја, кријући се иза чињенице да земље алијансе не признају руски статус Крима. Стога не треба игнорисати ову акцију коју су дириговали Американци“, рекао је Мурадов за Спутњик.

Према његовим речима, одлучено је да Украјина коначно сагори у сукобу НАТО-а с Русијом, за шта ће „лидери кијевског режима добити издашну плату и достојан азил након што се оконча искоришћавање посрнуле украјинске државе“.

„Западни стратези очекују да ће овај њихов план неминовно довести до такве ескалације сукоба, да ће бити немогуће задржати га у досадашњем ограниченом формату руске специјалне операције. Очигледно је да је Запад поставио за циљ пребацивање Украјинског сукоба у нову, већу фазу, која је наставак вашингтонске стратегије ‘трошења и исцрпљивања Русије’“, рекао је Мурадов.

Он је нагласио да је неостварив план НАТО-а да порази Русију даљим пумпањем Кијева све убојитијим оружјем, слањем хиљада страних инструктора и плаћеника, обезбеђивањем средстава за космичку подршку.

„Ово је иста глупа и катастрофална грешка Запада као и са антируским економским санкцијама. Наши противници не узимају у обзир да ће напумпана украјинска ‘лоптица’једноставно гласно прснути, када налети на руску иглу, коју Москва још није извадила из свог арсенала. А директно укључивање у сукоб НАТО блока је директан пут до нуклеарне катастрофе у којој неће бити победника, барем не међузараћеним странама“, нагласио је Мурадов.

Истовремено, стални представник је приметио да је Европљанима све јасније да је Вашингтон, после Украјине, спреман да жртвује и њих.

„Због тога их је тешко довести на састанак ‘платформе’ лично. Много је лакше ставити карте учесника на екран у онлајн режиму, уз закључак да сви подржавају све. Што се тиче Кримљана, њима није ништа ново да наставе своју вековну борбу за право да буду уз Русију, да буду своји, да сачувају своју хиљадугодишњу историју и сећање на своје претке, које нико неће моћи да уништи“, закључио је Мурадов.

 

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал