САД настављају смешне оптужбе на рачун Русије због кризе са храном

Руска амбасада у САД прокоментарисала је покушаје америчког Стејт департмента да још једном упути „смешне оптужбе” на рачун Русије у вези са кризом на глобалним тржиштима хране. Дипломатско представништво је подсетило да су изјаве Вашингтона дате кршећи законе логике и узрочно-последичних односа и да представљају низ „парола“ које су довеле до зуба позивајући се на неке „веродостојне“ извештаје.

„Блокирање извоза украјинског жита, крађа пољопривредних производа, гранатирање трговачких бродова, употреба глобалне „глади као оружја“. И за крај, рад на дезинформацијама који је наводно спровела Москва заједно са НР Кином“, наводи руска амбасада примере које наводи америчка страна.

Руске дипломате су подсетиле да су негативни процеси на тржиштима хране почели много пре специјалне војне операције у Украјини.

Истовремено, до заоштравања прекида у пољопривредним ланцима у свету дошло је увођењем „самоубилачких санкција” западних земаља на челу са САД, нагласили су.

На пример, приватне компаније се и даље плаше да обављају рутинске трговинске операције са руским економским оператерима. Ово се односи и на забране упловљавања у луке, дискриминацију у осигурању терета и ограничења плаћања.

„Немогуће је говорити о нормализацији ситуације у пољопривредном сектору пре обнављања ланаца снабдевања храном, ђубривима и сировинама за њихову производњу из Русије“, саопштила је амбасада.

Руска страна позвала је Вашингтон да „од демагогије и празних обећања пређе на стварно уклањање препрека” на путу јачања глобалне прехрамбене безбедности.

Истовремено, дипломате су подсетиле да је Руска Федерација један од највећих добављача прехрамбених производа у свету, Москва је заинтересована за стабилизацију тржишта.

Помоћник председника Русије за економска питања Максим Орешкин раније је за РТ рекао да су кризе које су уочене на тржиштима хране и горива резултат грешака Сједињених Држава и Европе.

Конкретно, до овога је довело „санкционо лудило Запада“ последњих месеци.

Руско Министарство спољних послова је истакло да земља остаје одговоран учесник на глобалном тржишту хране, а покушаји Запада да проблеме у овој области отпише као специјалну војну операцију су апсолутно неосновани.

Министарство спољних послова подсетило је да се скок цена пољопривредних производа догодио још 2020. године и да „никако није резултат специјалне војне операције“.

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал