Чешка предлаже компромис о визама ЕУ за Русе

Чешка влада је предложила суспензију поједностављеног визног режима између земаља ЕУ и Русије, као и Белорусије, преноси Блумберг, позивајући се на чешког министра спољних послова Јана Липавског.

Напомиње се да ће, уколико ова мера буде усвојена, Руси и Белоруси и даље моћи да аплицирају за визе, али ће им бити потребно више докумената, а време за њихово разматрање ће се повећати.

Такса за визу ће такође порасти са 35 на 80 евра.

Раније је стални представник Украјине при ЕУ Алексиј Макејев у интервјуу за Политико рекао да земље ЕУ не би требало да пуштају на своју територију Русе који подржавају извођење специјалне војне операције. Према његовом мишљењу, одговарајуће питање треба да буде укључено у упитник који се попуњава приликом подношења захтева за визу.

Естонска премијерка Каја Калас је раније на Скај њузу истакла да власти републике сматрају руске туристе претњом по безбедност земље .

Шеф руског Министарства одбране Сергеј Шојгу рекао је да је идеја да се свим руским грађанима забрани улазак у земље ЕУ манифестација нацистичке политике.

Министри спољних послова 27 земаља чланица ЕУ разговараће 30. августа о заједничком приступу питању издавања виза за руске држављане.

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал