Хаг тражи изузеће од санкција ЕУ против Русије – због гаса

Холандски град Хаг затражиће привремено изузеће од санкција Европске уније против Русије, саопштила је агенција Ројтерс, позивајући се на писмо чланице градског већа Саскије Брејнес.

У складу са рестриктивним мерама које је Европска унија увела против Русије након почетка специјалне војне операције у Украјини, влада и други државни органи треба да раскину актуелне уговоре са руским компанијама до 10. октобра.

Према томе, Хаг мора да пронађе новог добављача гаса који би заменио постојећи споразум са руском компанијом „Гаспром“. Град је расписивао тендере у претходна два месеца, али потенцијални добављачи ипак нису пронађени. Паралелно се расписују тендери за набавку гаса од 1. јануара 2023. године.

„Да бисмо покрили период од 10. октобра до 1. јануара 2023. године потребно је изузеће од европских санкција. То је неопходно како бисмо гарантовали сигурност снабдевања и олакшали преговоре“, наводи Брејнес у писму градском већу.

По њеном мишљењу, требало би да буде одобрено одлагање, јер је Хаг испунио све услове (попут расписивања тендера), али без позитивног резултата.

Брејнес је додала да ће нови споразум, који ће ступити на снагу 1. јануара, бити много скупљи од актуелне погодбе коју град има са „Гаспромом“.

Европска комисија је недавно представила план, за случај потпуног прекида гаса из Русије, којим позива све чланице ЕУ на смањење потрошње гаса у целом блоку за 15 одсто од 1. августа ове године до 31. марта 2023. због забринутости да ли ће ЕУ моћи да попуни складишта гаса пре почетка зиме, а и да обезбеди додатне залихе током хладнијих месеци.

 

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал