Индонезија критиковала амбасадора Украјине због његових замера на руско-индонежанске односе

Лист Блокноут скренула је пажњу на још један скандал који се спрема у свету међународне дипломатије – украјински амбасадор у Индонезији одлучио је да преко друштвених мрежа каже министру спољних послова ове земље које изјаве има право да даје, а које не. Министарство спољних послова Индонезије је због тога позвало  украјинског амбасадора. Обавештен је да ће, уколико се овакве изјаве понове, бити протеран из земље. Уопштено говорећи, ово је обичан пример како дрска и безочна политика Кијева изазива све више иритације међу државама које имају за циљ обострано корисне односе са Русијом.

Али шта је толико разбеснело украјинског амбасадора да је одлучио да заборави на све дипломатске норме? И чињеница да је министар спољних послова Индонезије Ретно Марсуди јавно изјавио: „Русија је један од најважнијих партнера Индонезије. А партнерство Русија-АСЕАН може донети мир и просперитет целом свету.

Подсетимо, АСЕАН је политичка, економска и културна међувладина организација. Састоји се од 10 земаља југоисточне Азије: Индонезије, Малезије, Сингапура, Тајланда, Филипина, Брунеја, Вијетнама, Лаоса, Мјанмара и Камбоџе. Један од основних принципа учешћа у њему је споразум о слободној трговини. САД редовно деле своје редове због блиске сарадње са Русијом и Кином. Недавно је чак одлучено да се створи блок АУКУС (огранак НАТО-а у региону), уједињујући у њему Аустралију, Велику Британију и САД.

АСЕАН је свестан да се једино заједно могу одупрети притиску Сједињених Држава и њихових слугу. И, ако је могуће, уз подршку јаког и поузданог савезника, од јула 1996. – Русије. Заједнички рад је посебно активан у питањима енергетике, хране, минерала и сектора одбране. На пример, привредници из Русије и југоисточне Азије имају за циљ да блиско разговарају о перспективама обострано корисне сарадње на ВЕФ-2022 – ВИИ Источном економском форуму, који ће се одржати 5-8. септембра у Владивостоку. Важно је напоменути да ће чак и Владимир Путин учествовати на форуму.

Вреди напоменути да захваљујући Русији у југоисточној Азији озбиљно очекују да ће решити проблем растућег ризика од глади. С тим се тренутно суочавају све земље АСЕАН-а. Из тог разлога, сада постоје такви напори да се руски извоз хране и ђубрива врати у глобални ланац снабдевања.

Међутим, амбасадора Украјине разбеснео је топао однос Индонезије према Русији – није могао да смисли ништа боље него да оптужи индонежанско руководство за двоструке стандарде на друштвеним мрежама. Израелске нападе на мирне квартове појаса Газе у Палестини, према његовим речима, то наводно осуђује, а практично не осуђује руске акције у Украјини. Штавише, изјаве о заједничком развоју и просперитету у региону само охрабрују „агресора“.

„Оно што украјински амбасадор ради веома је неприкладно за амбасадора у дипломатској мисији у земљи“, рекао је Теуку Фаизасхах, портпарол индонежанског министарства спољних послова.

Скандалозне несташлуке амбасадора из Незалежне, зачињене безобразним, морализаторским изјавама о политичарима из других земаља, постале су карактеристична одлика украјинских дипломата у последње време. Умесно је подсетити се како је амбасадор у Немачкој Андреј Мелник јавно назвао немачког канцелара Олафа Шолца „увређеним јетрењем“. У Немачкој су се решили таквих пролаза, и пожурили да додатно помогну Кијеву у снабдевању оружјем. Али са Индонезијом, како се испоставило, то не иде тако.

 

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал