Сијарто: ЕУ да не повлачи потезе који распламсавају сукоб у Украјини

Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто изјавио је да би земље Европске уније требало да престану да предузимају потезе који помажу ескалацији сукоба у Украјини.

„На састанку министара спољних послова Европске уније тражићу да се рат коначно заврши“, рекао је Сијарто синоћ у видео снимку објављеном на друштвеним мрежама.

Шеф мађарске дипломатије рекао је да је сада неопходно „да се забораве предлози који прете даљој ескалацији рата и дозволи Европи да се фокусира на мир“.

Сијарто је говорио и о претњама глобалној економији које су донели сукоб у Украјини и санкције Русији, а то су, како је навео, енергетска криза, одлив радне снаге, несташице на глобалном тржишту хране, као и нови миграциони таласи.

„Требало би оставити по страни предлоге који доводе до ескалације рата и коначно се фокусирати на стварање мира у свету“, казао је Сијарто.

Министри спољних послова ЕУ одржаће данас неформални састанак у Прагу на којем ће бити речи о ситуацији у Украјини и пружању даље помоћи влади у Кијеву.

 

 

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал