Земље Г7 ограничавају цене руске нафте

На састанку министара финансија земаља чланица Г7 једногласно је донета одлука о ограничaвању цена руске нафте, саопштио је министар финансија Јапана Шунићи Сузуки.

Како је прецизирао, разлог за утврђивање лимита цена је потреба да се „ограниче приходи Русије од енергената“.

Шефови министарстава финансија Г7 саопштили су и да у случају потребе постоји могућност додатних мера како би се остварила ефикасност спровођења ограничења на цене руске нафте.

„Коалиција ће размотрити наредне кораке како би се осигурала ефикасност спровођења ових мера. Међутим, постоји могућност и да се ревидира та горња граница на цену руске нафте у случају потребе“, наводи се у саопштењу које је објавило немачко Министарство финансија.

Министри финансија Групе седам такође су потврдили намеру да забране превоз руске нафте и нафтних деривата морским путем, уколико их не буду куповали по ограниченој цени. Како је објаснио министар финансија Велике Британије Надима Захавија, земље Г7 ће забранити „услуге попут осигуравања бродова и финансирање превозника руске нафте по ценама изнад утврђеног прага“.

Земље Г7 такође су потврдиле да ће, поред ограничења за нафту, разрадити и механизме који ће омогућити „рањивим“ земљама да и даље имају приступ енергетским тржиштима, укључујући и из Русије.

Истовремено се позивају све земље које производе нафту да повећају производњу како би се смањила волатилност на тржишту.

„С тим у вези поздрављамо недавну одлуку ОПЕК-а да повећа производњу у светлу ограничене понуде“, наводи се у саопштењу.

Земље Г7 позвале су „све земље“ да се придруже иницијативи о ограничавању цена нафте из Русије.

Америчка министарка финансија Џенет Јелен саопштила је да ће ограничавање цене нафте убрзати деградацију руске економије. те да ће смањити инфлацију у САД.

Заједно са колегама из Г7 она је потврдила намеру да се уведе гранична цена нафте коју Русија испоручује на светско тржиште.

„Данашње мере ће задати снажан ударац руским финансијама, ограничиће могућности Русије да води ничим изазван рат у Украјини и убрзаће деградацију руске економије“, саопштила је Јелен.

Како је додала, ограничавање цена је један од најмоћнијих инструмената којима располаже америчка администрација за „борбу против инфлације, заштиту радника и предузетника у САД и широм света од будућих поскупљења“.

 

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал