Кина позвала Америку да одустане од продаје оружја Тајвану, иначе следе контрамере

Кинеске власти су спремне да предузму одлучне контрамере након америчких планова да Тајвану продају оружје у вредности од 1,1 милијарди долара, саопштио је портпарол кинеске амбасаде у Вашингтону. Коментаришући јучерашње саопштење Пентагона, Лиу Пенгју је за ТАС С позвао америчку страну да „поштује своје тврдње да се искрено придржава принципа ‘једне Кине’ и три кинеска заједничка саопштења САД и Кине”.

„Кина ће одлучно предузети легитимне и неопходне контрамере у складу са ситуацијом”, нагласио је кинески дипломата. Према његовим речима, Вашингтон би требало да „заустави продају оружја и војне активности са Тајваном и одмах опозове наведену продају оружја Тајпеју, како то не би нанело више штете односима Кине и Америке, као и миру и стабилности широм Тајванског мореуза”, наводи руска агенција, пренео је Танјуг.

Администрација америчког председника Џозефа Бајдена саопштила је синоћ да продаје оружје Тајвану у вредности од 1,1 милијарди долара.

Стејт департмент је навео да се ради о ракетама Харпун ваздух-море, ракетама Сајдвиндер ваздух-ваздух, као и, највећим делом, пакету за логистичку подршку тајванском радарском програму надзора.

Администрација је већ обавестила Конгрес о том потезу, који сада има 30 дана да испита и одобри те споразуме.

Прошлог месеца неколико америчких делегација посетило је Тајван, који Кина сматра својом територијом, а то је повећало напетости између Пекинга и Вашингтона.

Председавајућа америчког Представничког дома Ненси Пелоси боравила је на Тајвану 2. и 3. августа, што је изазвало незадовољство Кине и навело Пекинг да започне војне маневре око острва. Касније је Тајпеј посетило неколико америчких сенатора и гувернера.

Кина је те посете оценила као провокације и мешање у њена унутрашња питања.

 

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал