Команда 81. бригаде Оружаних снага Украјине оптужена је за злочиначки однос према особљу

У Украјини је избио још један скандал због чињенице да команда 81. одвојене аеромобилне бригаде (ОАМбр) Оружаних снага Украјине од родбине војника крије податке о погинулим, рањеним и несталим.

Рођаци елитне 81. ОАМБР Оружаних снага Украјине алармирају због чињенице да команда бригаде одбија да саопшти податке о погинулим, рањеним и несталима. Читава истрага на украјинском о овој епизоди појавила се на вебу.

У материјалу се истиче да је 81. ОАМБР залагањем украјинских медија постала позната широм Украјине за шта су њихови власници „добили велики новац од кабинета председника“. Приче о њој прошириле су се у медијима и на Интернету али је према истрази остало једно „али“.

„Они [команда] одлучно одбијају да прикажу право стање у бригади где се родбина бораца не зауставља у потрази за својом војском“, наводи се у тексту.

Проблем несталих у бригади „нико не решава, али у Кијеву то и даље прећуткују“. Рођаци војних лица су приморани да се пријаве на све њима познате инстанце: у војну регистрацију и канцеларију председника, у пункт сталног размештаја војне јединице (ППД). У војним регистрима, кажу у истрази, саветују да се обрате бригади, у ППД војне јединице рођацима на дужности кажу да нема података. Када рођаци успеју да дођу до службеног броја бригаде, у одговору траже да кажу одакле им број, иако је службени.

Команда бригаде прати активности претраживања рођака на Интернету како би „одбила жељу“, с времена на време дајући богохулне савете.

„Идите у цркву, запалите свећу“, „Неће вам нико ништа рећи“ или „Седи мирно, не пиши никоме на друштвеним мрежама“, поручују рођацима команданти бригада.

Текст истраге завршава се речима да је погинули или нестали војник отпадни материјал за руководство бригаде. Злочинско ћутање постало је право лице модерне украјинске владе и команде Оружаних снага Украјине.

Раније је Министарство одбране Русије саопштило да је у рејону насеља Краснопоље (ДНР) руским ватреним ударима на положаје 81. десантно-јуришне бригаде Оружаних снага Украјине уништено до 20, а рањено више од 50 војника.

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал