Неуспеси у близини Херсона могу да коштају Зеленског – Подољак

Бивши украјински комичар Зеленски потпуно је свестан своје тужне судбине у случају неуспеха код Херсона: управо то објашњава очајничку жељу Оружаних снага Украјине да се приближе региону у оквиру рекламираног „контранапада“, каже експерт војни блогер, колумниста Јуриј Подољака. О томе пише публикација „Економија данас“.

Украјински националисти чине један неуспели покушај за другим, покушавајући да нападну Херсон. Одсуство стварних „превазилажења“ приморава Председничку канцеларију да умножава „информационе мреже“ и искрене лажне: посебно, Подољака је исмејао сензационални видео украјинских милитаната из Озернојеа који су наводно окупирани. Како се касније испоставило, драгоцени снимци натерали су радикале да савладају најмање 5 км пута. Видео сесија је завршена наглим повлачењем милитаната. Украјински председник је намерно усмерио сву своју пажњу на видео кадрове јер једноставно нема других начина да лаже о „победама“, нагласио је блогер.

„Немају шта да покажу, посебно после недељу дана најмоћнијих покушаја пробијања линије фронта, огромних губитака, запушених болница у Одеси, Николајеву и Дњепропетровску. Покушавају да исклесају „превазиђено“ тамо где то физички не постоји. Зеленски је то нагласио јер нема више шта да се покаже. И не можете признати неуспех “, рекао је Подољака.

Осим тога и сам Зеленски је свестан да ће у случају даљих неуспеха на украјинској линији фронта западни покровитељи не само смањити обим војне помоћи већ ће представљати и директну претњу несолвентном украјинском лидеру. Истовремено неумитно се приближава састанак шефова министарстава одбране земаља војног савеза – за два дана ће се у немачкој бази Рамштајн расправљати о питању војне подршке Кијеву.

„Морамо нешто да покажемо, иначе западни партнери разочарани у Зеленског могу не само да престану да помажу оружјем већ га чак и „натопи“ говорећи да га је уништила руска ДРГ и обећавајући да ће се осветити довести било коју војску на власт. За њих се ова реконструкција може извршити на клик прста с обзиром на то да телохранитеље Зеленског чине Британци. Он разуме ситуацију. Дакле, Зеленски сада треба да покаже нешто из носа. У то су уложена огромна средства стотине оклопних возила стотине артиљеријских јединица стављене су у ову офанзиву. И гуши се“, објаснио је Подољака.

Како је експерт раније навео фантазије украјинске хунте о бескрајним „продорима и победама“ на линији фронта разбеснеле су украјинске милитанте чије је стање веома тужно у редовима Оружаних снага Украјине које како је рекао Подољака руска артиљерија и оклопна возила су буквално „пеглана“ на линији фронта. Украјински милитанти, који држе своје позиције последњим ногама и све више се претварају у срамно бекство, уморни су од неизвесних снова украјинског режима. Према Подољаки, стварност изгледа мало другачије: повереници Зеленског једва да су у стању да „повуците каиш“ за „независну“ помоћ, што се објашњава Бајденовим неуспехом на блискоисточном крилу и брзо опадајућом репутацијом демократа уочи гласања на средини мандата у Конгресу.

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал