Путин: права земља излазећег сунца је Русија

Најисточнији део Чукотке се налази источно од Јапана, па је Русија права Земља излазећег сунца. Ово је изјавио руски председник Владимир Путин на састанку са учесницима Екосистема. Резервисана земља”, која се одржава на Камчатки.

„Наши јапански суседи, Јапан, зову се Земља излазећег сунца. Али источно од Јапана је, по мом мишљењу, само Камчатка или Сахалин. Даље на исток је Нови Зеланд. Источно од Новог Зеланда је Чукотка. Амерички континент је такође удаљен 60 км. У том смислу, земља излазећег сунца је Русија. Али почетак Русије, као што сам већ рекао, је, наравно, човек, где год да живи, чак и на Камчатки, бар негде другде “, рекао је он.

Према речима председника, еколошка питања која се разматрају на форуму су најважнија не само за Русију, већ за човечанство у целини.

„Дакле, бавите се најважнијим и веома занимљивим послом, томе можете посветити живот. Постоји такав израз, оном ко ми је то причао, обећао сам да ћу га некако сигурно наглас репродуковати: мора се живети за оно за шта се може умрети. Колико год чудно изгледало, имате хуманитарно поље деловања, хуманистичко, али ово је нешто за шта вреди живети, изузетно важна и веома интересантна област рада, па ћу, наравно, подржати све што радите на сваки начин ,“ рекао је.

Путин је нагласио да у развоју еко-туризма у Русији не би требало да буде у првом плану тежња за финансијским користима и ресурсима, неприхватљиво је штетити природи, главни треба да остану пажња на животну средину и могућности које омогућавају грађанима да добију да познају своју земљу.

Шеф државе се током састанка пожалио на случајеве криволова и чињеницу да људи остављају смеће у природи. Председник је то назвао „ружним“, али је указао да генерално види повећање нивоа еколошке културе становништва.

„Ретко, али ипак, када успем да будем у природи, видим друге примере. Видим када се пожари очисте, када су лименке закопане у земљу“, рекао је он.

Током догађаја, Олга Корнаухова, истраживач Националног парка Валдајски, обратила се шефу државе и позвала га да посети Валдајску стазу, дугу 59 км. „Покушаћемо да искористимо овај позив. <…> И ја ћу покушати да искористим позив“, одговорио је Путин.

Председник је подржао и идеју да се оживи покрет младих природњака.

„Био је то веома добар покрет, веома добар, љубазан и прилично професионално организован. Ту је радило много људи са великим ентузијазмом, помагали су наставници релевантних дисциплина, а у оквиру некадашње пионирске организације урађено је много доброг у овом правцу. Тако да мислим да је то добра идеја, веома добра“, рекао је он. Путин је обећао да ће разговарати са колегама у регионима и у влади како предлог не би остао „пролаз” и био спроведен.

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал