Резерве гаса у Италији трајаће 45 дана зиме

У Италији неће моћи да обезбеде све становнике топлотом јер нема довољно резерви гаса саопштила је Национална асоцијација корисника јавних услуга Ассоутенти, њено саопштење је објавио лист Ла Стампа.

„Са тренутним резервама и залихама гаса, компаније снабдевачи нису у могућности да обезбеде гас свим својим купцима и моћи ће да покрију зимске енергетске потребе само у периоду од највише 45 дана након чега ће доћи до хаоса са стриктним рационисањем, замрзавањем. кућа и заустављање активности индустријских предузећа и бизниса“, рекао је Ассоутенти.

Организација је критиковала план за уштеду енергетских ресурса италијанског министра за еколошку транзицију Роберта Цинголанија и објавила податке о могућностима система снабдевања гасом земље.

„Локална лежишта покривају око 20 одсто годишњих потреба Италије, док су складишта попуњена са само 82,56 одсто потребне количине гаса“, саопштило је удружење. Породице и предузећа имају на располагању око 15 милијарди кубних метара, а у зимској сезони потрошња гаса достиже 400 милиона кубних метара дневно.

Председник удружења Фурио Труци је предложио да грејна сезона почне 15 дана касније и да се заврши 15 дана раније како би се расподелили расположиви залихи.

„Влада треба да каже истину и да спроведе стварну акцију јавности тако што ће објавити колико су гаса и по којој цени компаније купиле, и јасно навести каква је стварна ситуација са гасом у Италији и које мере намерава да предузме за решавање ванредне ситуације, “, рекао је он за издање.

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал