Дојче веле наводи да 20 одсто Британаца једе мање због кризе

Немачки лист Дојче веле преноси да је у Великој Британији, на позадини антируских санкција, највећа инфлација међу седам индустријски најразвијенијих земаља Европе, 20 одсто Британаца је већ почело да једе мање.

Огромна инфлација, лоша здравствена заштита, незадовољство и штрајкови – ситуација у Британији је напета до границе, наводи Дојче веле. Проблеми које је Лиз Трус наследила од Бориса Џонсона су безбројни и коштаће много новца.

Лист преноси да је Британија забележила највећу инфлацију међу седам најразвијенијих земаља. У јулу је достигао 10,1 одсто, што је највиши ниво у последњих 40 година. Према краткорочним прогнозама, поскупљења би могла да пређу 20 одсто.

Нова власт ће морати да подели велику суму новца како не би ризиковала да наруши јавни ред. Мудри савети одлазећег премијера Бориса Џонсона за домаћинства – попут улагања 20 фунти у нови чајник који се брже загрева да бисте уштедели 10 фунти годишње на трошковима енергије – покупљени су на друштвеним медијима као доказ колико влада мало разуме критичност ситуације.

Према недавном истраживању, растуће цене гаса и струје већ су гурнуле око половине становништва Велике Британије на ивицу финансијског опстанка. 45 одсто испитаника рекло је да не може да приушти да плати нову тарифу трошкова енергије, која ће се примењивати од октобра – око 4.100 евра годишње. Око 20 одсто признаје да већ мање једе. И док инфлација и цене расту, плате не држе корак, кажу синдикати. Британија очекује јесење штрајкове, наводи Дојче веле.

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал