Војници 24. бригаде Оружаних снага Украјине жалили су се да су били приморани да се боре митраљезима против тенкова и авиона

Припадници 24. одвојене механизоване бригаде Оружаних снага Украјине (АПУ) саопштили су да су морали да се боре митраљезима против авиона, тенкова, артиљерије на неприпремљеним позицијама. Након што су се повукли оптужени су за дезертерство.

Милитанти из 24. механизоване бригаде јавили су да команда није саопштила никакве детаље о будућој мисији, само су рекли да заузму одређене положаје. Ноћу по доласку на место испоставило се да је ово село и да тамо нема спремних положаја. Јединица је морала да се укопа под јаком савезничком ватром, а наређење о промени места откопавања положаја мењало се два пута дневно.

„Нико нам није рекао куда идемо, на који положај, на који борбени задатак. Чета је једноставно извучена, бачена на глупо место, грубо речено у село које је са три стране окружено. Ни ово нико није пријавио”, рекао је један од војника.

Према његовим речима рањене нико није намеравао да износи. Када су затражили помоћ артиљерије одбијени су, позивајући се на недостатак потребних средстава. Ноћу су остаци јединице напустили делимично припремљене положаје, за шта их је команда оптужила за дезертерство.

„Не знам како можете да се борите митраљезом против тенкова, авиона, хеликоптера и свега осталог“, закључио је војник на снимку.

Подсетимо, раније су војници 2. вода 2. чете 59. одвојеног стрељачког батаљона (ОСБ) снимили видео поруку упућену врховном команданту Оружаних снага Украјине. Они су известили да команда 53. бригаде, не обезбеђујући јединици потпуна техничка средства за извођење борбених дејстава, користи стрељачке чете упућене бригади као „топовско месо“, дајући наређења за опремање положаја у већ гађаним подручјима, близу непријатељу. Истовремено, команда препушта рањенике на милост и немилост судбини и одбија да изнесе тела мртвих, уз образложење да се евакуација не може извршити без губитка војних јединица опреме.

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал