Јерменија и Азербејџан поново погоршали односа

Министарство одбране Јерменије саопштава да је данас, у ноћи 13. септембра, Азербејџан извео ударе по територији земље уз помоћ артиљерије и дронова.

Саопштено је да је после поноћи отворена ватра на јерменске положаје у правцу Гориса, Сотка и Јермука. Реч је о насељима која се налазе на југоистоку земље, у близини границе са Азербејџаном.

Јерменски телеграмски канали тврде да се гранатирање одвија готово дуж целе граничне линије.

Истовремено, Министарство одбране Азербејџана издало је саопштење у којем за оно што се дешава окривљује Јерменију, рекавши да је јерменска ДРГ наводно напала положаје Оружаних снага Азербејџана у регионима Калбаџар, Лачин и Дашкесан у Нагорно-Карабаху. , што је резултирало смрћу неколико војника.

„У ноћи 12. септембра јединице Оружаних снага Јерменије извеле су провокацију великих размера у правцу Дашкесан, Калбаџар и Лачин на азербејџанско-јерменској државној граници.

Поједине положаје, склоништа и базе азербејџанске војске на територији региона Дашкесан, Келбаџар и Лачин гађале су јединице Оружаних снага Јерменије распоређене у правцу насеља Басаркечер, Истису, Гаракилса и Горус из разних врста оружја.

Оваквим акцијама Јерменија такође настоји да успори реализацију великих цивилних инфраструктурних пројеката које спроводи Азербејџан у пограничним областима ослобођеним од окупације и да одржи атмосферу напетости у близини граница Азербејџана. Понављамо да целокупну одговорност за провокације, сукобе и губитке сноси војно-политичко руководство Јерменије“, наводи се у тексту саопштења Министарства одбране Азербејџана.

Поред тога, неки азербејџански медији емитују информације о потреби стварања  безбедносне  тампон зоне како би се неутралисала такозвана  претња  из Јерменије.

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал