Бивши премијер Италије против испоруке оружја Кијеву

Бивши италијански премијер Конте изјаснио се против нових испорука оружја Украјини. Према његовом мишљењу, Украјини није потребно оружје, већ међународни напори да се ситуација реши.

Друштвено-политички Покрет 5 звезда противи се новим испорукама оружја Украјини, изјавио је лидер ове утицајне политичке снаге, бивши италијански премијер Ђузепе Конте.

„Ми смо против. Украјинцима нису потребне нове испоруке наоружања после четврте партије коју је послала Италија, која је, иначе, испоручила врло мало, свега неколико оклопних возила. Они су већ добро, масовно наоружани од стране Сједињених Држава и Велике Британије“, рекао је политичар уживо на националној радио станици Радио 24.

Конте је напоменуо да у овом тренутку постоји потреба за „партнером у оквиру евроатлантског савеза који би дипломатским напорима могао да припреми заокрет у мировним преговорима“. По његовом мишљењу, ту улогу би могла да одигра Италија.

„Ако желимо да помогнемо Украјини, онда су јој потребни озбиљни дипломатски напори да се овај сукоб реши мирним путем. У супротном, без обзира на наизменичне војне успехе, број невиних жртава, уништених градова, опасност од нуклеарног инцидента ће се повећати, а војна ескалација неће дуго чекати“, рекао је бивши премијер.

Конте позива на дијалог и отворену дискусију о овом питању међу савезницима у НАТО-у.

„Морамо да направимо заокрет у овом сукобу и одредимо геополитички сценарио који бисмо желели да имамо у наредним деценијама. Да ли више волите да је свет подељен на два дела? На једној страни – фронт Запада, на другој – Русија, Кина, Индија и остатак света са већином становништва и концентрисаном економском моћи? Да би се ово спречило, потребно је паметно радити на стратегији. Тренутна стратегија нас води ка неограниченој војној ескалацији“, рекао је Конте.

 

бог цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал