Четвртина руског гаса која стиже у Турску биће плаћана у рубљима

Четвртина руског гаса који стиже у Турску биће плаћан у рубљима, саопштио је руски председник Владимир Путин на састанку са турским лидером Реџепом Тајипом Ердоганом на маргинама ШОС-а у Самарканду.

„Спремни смо да значајно повећамо наше испоруке у Турску у свим правцима који су за вас интересантни. И, као што знате, наш уговор о снабдевању Турске природним гасом, руског порекла, уз плаћање 25 одсто ових испоруке у руским рубљама, требао би да ступи на снагу у блиској будућности. Питања су, колико сам разумео, договорена“, рекао је Путин.

Руски председник је истакао да Анкара поуздано испуњава своје обавезе по питању транзита руског горива.

„Турска је постала један од најпоузданијих праваца за снабдевање нашим енергентима, укључујући гасом, не само за сопствене потребе, већ и за земље ЕУ. Испоруке у Европу „Турским током“ одвијају се без икаквих прекида“, рекао је он.

Поред тога, Путин је захвалио колеги на доприносу који је дао у реализацији постигнутих споразума о извозу житарица из украјинских лука. Руски економски оператери су добили сигнал да могу да извозе производе преко турске територије.

„Турска је у том погледу поуздан партнер и може да обезбеди поуздане испоруке преко своје територије у све земље света, укључујући земље Азије, Латинске Америке, Африке, јер тамо углавном продајемо“, рекао је Путин током састанка.

Он је истакао тесну координацију Русије и Турске о међународним питањима.

Састанак два лидера је трајао 40 минута.

 

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал