САД, Немачка и још 20 држава траже од Србије да дозволи шетњу за „Европрајд“

У заједничком саопштењу, које су јавности упутиле амбасаде из 22 државе, позива се Србија да пронађе решење које ће омогућити да се шетња за „Европрајд“ одржи безбедно и легално.

У саопштењу које су потписале САД, Аустралија, Аустрија, Белгија, Канада, Хрватска, Чешка, Данска, Финска, Француска, Немачка, Ирска, Италија, Јапан, Холандија, Норвешка, Португал, Словенија, Шпанија, Швајцарска, Украјина, Велика Британија, упућена је подршка припадницима ЛГБТ заједнице, уз напомену да је Србија направила значајне кораке ка јачању равноправности ЛГБТ особа и њихових права.

„Поводом Европрајда 2022. у Београду, изражавамо пуну подршку припадницима лезбејске, геј, бисексуалне, трансродне, интерсекс и квир (LGBTIQ+) заједнице. Србија је направила важне кораке ка јачању равноправности LGBTIQ+ особа и њихових права на недискриминацију, слободу изражавања, мирно окупљање и слободу од насиља, као што је садржано у међународним обавезама. Одржавање Европрајда у Београду је прослава и признање тог напретка. Надамо се да ће пре суботе 17. септембра бити пронађено решење које ће омогућити да се марш Европрајда одржи безбедно, легално и мирно. Одбацујемо и осуђујемо све акте насиља, узнемиравања, стигматизације и дискриминације почињене против појединаца на основу њихове сексуалне оријентације, родног идентитета или израза, или полних карактеристика и подржавамо борбу против говора мржње, насиља и дискриминације усмерене на LGBTIQ+ појединце и заједнице у свим регионима света, па и у Србији“, наводи се у саопштењу.

 

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал