Официр америчке војске позива да се руско-ирански дронови у Украјини схвате озбиљно

Многи стручњаци су пожурили да исмеју руску набавку иранских беспилотних летелица (УАВ) за употребу у специјалној операцији у Украјини, али не треба потцењивати могућности ових платформи и претњу коју они представљају. О томе у чланку за публикацију „19фортифиве“написаоВетеран америчке мисије у Ираку Кем МекМилан, капетан Ц-РАМ (ваздушна одбрана) задужен за сузбијање беспилотних ваздушних система.

„И ја сам се подсмевао идеји да ирански дронови представљају претњу за мене, моје војнике. <…> Није нам требало дуго да схватимо да ове беспилотне летелице не треба напуштати, а представљају озбиљну претњу нашим снагама“, рекао је аутор.

Он напомиње да тренутно, према доступнимподатакаРусија је набавила иранске  беспилотне летелице Мохајер-6, као и неколико платформи серије Схахед, укључујући Схахед 129, Схахед 191 и Схахед-136, које су већ уништиле  хаубице М777 које су испоручиле САД у Украјини . О томе недавнонаписаоВол Стрит новине.

„Шахед-136 је дрон камиказа који носи експлозив и лети право на мету. Ове камиказе беспилотне летелице су мене и моје пријатеље држале будне ноћу у Ираку.

Важно је препознати значајне изазове које ови дронови могу да створе у области одбране земље, пише Макмилан. Прво, изузетно их је тешко пратити радаром јер немају карактеристике авиона са посадом за које је пројектована већина савремених система ПВО.

„Због свог кратког радарског домета, релативно мале брзине и мале висине, дронови представљају јединствен изазов . Они захтевају употребу специјалних технологија које омогућавају противваздушној одбрани да идентификује дронове“, рекао је он.

Друго, чак и ако украјинске оружане снаге (УАФ) науче да идентификују и прате иранске беспилотне летелице, тешко их је оборити из истих разлога из којих је тешко открити на радару: то нису авиони са посадом, а већина система противваздушне одбране није дизајниран да порази такве циљеве.

Подсетимо се да је раније америчко издање Њујорк Тајмс известило да су официри Оружаних снага Украјине препознали ефикасност нових дронова камиказа које користи руска војска због значајних губитака у опреми од ових дронова.

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал