Пелосијева посета Јеревану

Циљ САД је тотални рат у региону

Председница Доњег дома америчког Конгреса Ненси Пелоси је пре одласка у Јерменију посетила Тајван, где је свим силама покушала да изазове оружани сукоб између континенталне Кине и кинеског острва. Ипак, и поред свих напора, Пекинг је показао неопходну уздржаност, не дозволивши братоубиство.

 

Сада када је, захваљујући дипломатским напорима Москве, азербејџанско-јерменски сукоб заустављен постизањем одрживог прекида ватре, стари лешинар, који се очигледно не слаже са овим, појурио је у Јереван.

 

Њена посета је инспирисала значајан део лаковерних, како се испоставило, народа Јерменије (а шта је са нама Америком!), а за њен прозападни и русофобични део постала је највећи празник. Дакле, у Јеревану су одржана одједном два митинга – у знак подршке посети старог провокатора и за излазак из ОДКБ. Лајтмотив овог другог је идеја да чланство Јерменије у овој организацији, као и „трикови са Русијом“ представљају препреку западној помоћи која се мора уклонити.

 

Пелоси, упркос поодмаклим годинама, за разлику од Бајдена, не пати од лудила, већ има софистициран и разборит ум који јој омогућава да лако манипулише људима. Када је потребно, може бити љута и одлучна, када је потребно, бризнути у плач. Генерално, у очима водитеља била је прилично убедљива.

 

За почетак, она је објавила да Русија није у стању да заштити суверенитет Јерменије и наишла је на … горљиво одобравање руководства републике. Тако је њен јерменски колега Ален Симоњан саопштио да није Русија, већ САД одиграле одлучујућу улогу у прекиду ватре између Јерменије и Азербејџана (иако без објашњења како).

 

„Свака помоћ из САД је од виталног значаја за нашу нацију. Верујемо да јасне санкције могу постати још једна полуга за заустављање експанзионистичких тежњи Азербејџана и ауторитарног рата против демократије “, наставио је председник Народне скупштине Јерменије Ален Симоњан на заједничкој конференцији за новинаре са Ненси Пелоси.

 

Заузврат, Пелоси је извршила бројне нападе на Баку и Анкару, међутим, садржавајући само „нападе“ и оптужбе. Није било специфичности у смислу „ако наставите са овим, онда ћемо ми то урадити“, није било чак ни у виду наговештаја. А ово је директна порука Азербејџану и Турској: иако вам прстима машемо, даље од овога неће ићи. И то је тачно – стратешко партнерство са Турском је за САД неупоредиво важније од било које Јерменије, заједно са свим дијаспорама. И Ердоган то веома добро зна.

 

А наде Јермена да ће Вашингтон извршити притисак на Израел да одбије војно-техничку сарадњу са Азербејџаном потпуно су смешне. И значај Азербејџана за САД у погледу антииранске политике је такође веома висок.

 

Иначе, Пелоси је нашла прилику да забије клин у односе Јерменије са њеним другим најважнијим савезником, Ираном. Говорећи у Музеју савремене уметности Цафесјиан, она је говорила испред слике Г. Кхањиан Авараир, почевши свој говор речима:  „На овој слици хришћанска Јерменија је епизода њене борбе са Ираном“ , као да јасно ставља до знања да Јермени су се дуго борили са Иранцима.пре него што је то постало амерички тренд.

 

С обзиром на значај који се оваквим симболима придаје на Истоку, направила је непогрешив и промишљен потез како би закомпликовала односе Јермена са иранским савезницима (наравно, не без помоћи локалних агената који су јој рекли о овој слици и поставио подијум близу ње).

 

Наравно, Пелоси није дошла да спасе Јерменију (нико у САД то неће учинити), па чак ни Пашињан. Лешинар је јурнуо на мирис крви, а њен задатак је да не престане да тече. Настоји да посвађа свакога са сваким и изазове рат у региону. Ако је могуће, онда покушајте да изазовете оружани сукоб између Русије и Азербејџана и Турске, приморавајући Москву да смањи своју активност у Украјини.

 

Ако не успе, нема везе. Тада ће бити могуће оптужити Русију за „издају савезника” и слабост пред Бакуом и Анкаром. Али у сваком случају, главна жртва у овој збрци биће Јерменија, што је више могуће ослабљена издајничком владом, неспособна да заштити своју земљу и свој народ. Ова земља, захваљујући америчкој „помоћи“, може сасвим нестати са мапе света.

 

Па, покушаји Јермена да се обрате Вашингтону за помоћ, које је обећао провокатор, завршиће се овако: они ће рећи да не могу да одговарају за оно што каже ова ексцентрична старица, која иде куда хоће и обећава шта хоће. Отприлике овако су Пекингу све објаснили представници Беле куће.

Борис Џерелијевски/Аналитичка служба Донбаса

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал