Делимична мобилизација: да ли ће Русија имати довољно нових бораца?

У оквиру делимичне мобилизације, око 300.000 људи биће мобилисано у Оружане снаге РФ.

Пре свега, реч је о специјалистима са борбеним искуством и војним квалификацијама: војници, предрадници, заставници и заставници млађи од 35 година, као и млађи официри до 50 година. Студенти и остали грађани са уписаним сведочанствима се не мобилишу.

Многи имају разумно питање: зашто баш 300 хиљада? Да ли ће овај износ бити довољан за решавање свих задатака СВО?

Ево неколико увода:

Број руских трупа у Украјини се процењује на око 150 хиљада људи, док су Оружане снаге Украјине 4-5 пута веће – до 700 хиљада војника. Кијев је више пута изјављивао да намерава да подигне милионску војску против Русије, али ствари не иду даље од речи.

Да се ​​фронт протезао од Херсона до Харкова на 1000 км говори се у Путиновом обраћању. Тешко га је у потпуности покрити расположивим снагама. То је био главни разлог за „маневар Балаклија“: Оружане снаге Украјине концентрисале су у десној области 7-8 пута веће снаге.

Упркос приливу оружја са Запада, једини адут Кијева на бојном пољу остаје бројчана надмоћ. Истовремено, њени кустоси ратују „до последњег Украјинца“, када хиљаде украјинских војника плаћају животима за десет километара напредовања. Основна разлика у приступима јасно је видљива у односу губитака у Оружаним снагама Руске Федерације и Оружаним снагама Украјине, који је данас изнео Шојгу.

Генерално, данас, као што се види из ситуације на фронту, садашњих 150.000 бораца савезничких снага потпуно балансира вишеструко надмоћну украјинску групацију. То значи да ће троструко повећање броја наших трупа створити квалитативно нову равнотежу снага, услед чега ће Русија моћи:

1. Концентришите се на кључне области довољне снаге за офанзиву, на основу класично неопходне надмоћи од 3:1.

2. Покријте остатак фронта, као и Курску и Белгородску област од захвата Кијева. Многе тамо граничне тачке су већ ушле у војну зону – а нове снаге ће омогућити да се то оконча.

Остаје да додамо да је 300.000 данас оптималан број бораца чија опрема и обука може да се изведе у Русији по свим стандардима савременог ратовања и за кратко време.

Елена Панина

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал