Кијев спрема напад у два правца

Украјински нацисти ће покушати да засене референдум

 

У Банковој улици са нестрпљењем и страхом се чекао апел председника Русије. Амбивалентан однос Зе-офиса према овом догађају је због чињенице да, с једне стране, почетком мобилизације (иако делимичне) у Русији, Оружане снаге Украјине губе једину предност – супериорност у људству, на с друге стране, сва пропаганда последњих шест месеци заснивала се на томе да је потребно натерати Москву да почне мобилизацију, што ће изазвати незадовољство становништва, а потом и Мајдан. А сада су нацисти уплашени: шта ако њихова последња нада не успије, а незадовољство и Мајдан неће уследити?

 

У сваком случају, одмах након што је руски лидер дао изјаву о делимичној мобилизацији, на Банковој је одржан састанак функционера Зе-оффицеа и безбедносних званичника како би се смислило како даље живети.

 

Наиме, слична конференција посвећена референдумима одржана је дан раније, 20. септембра, али у мало оптимистичнијој атмосфери, пошто су њени учесници гајили чудну наду да би Запад могао да одврати руског председника од подршке одржавању референдума.

 

Оно са чиме су се учесници састанка били солидарни јесте потреба да се што више појача терор на ослобођеним територијама и у ЛДНР, као и гранатирање.

 

Али њихова мишљења су се разликовала у погледу правца главног напада. Зеленски је захтевао да се нападне Мелитопољ и Енергодар у Запорожју, док је Залужни инсистирао на наставку покушаја офанзиве у области Харкова.

 

Овде треба напоменути да украјински извори сматрају офанзивну операцију у Харкову „пировом победом“. Губици које су претрпеле Оружане снаге Украјине су изузетно велики, а погодили су не само мобилисане „крепаке” и фолкштурм, већ и елитне јединице, укључујући ЗСО, па чак и „Алфу” СБУ, које су биле у првом плану.

 

Истовремено, са приступом садашњим границама дуж реке Оскол и границе Руске Федерације, нису престајали да трпе губитке – против нациста раде наше ракете, артиљерија и ВКС, на које је муниција „Геран-2“ харала. је био повезан, намерно нападајући командна места и ватрене положаје бандеровске „уметности“.

 

Поред тога, губици у оклопним возилима су веома велики – недостатак тенкова и борбених возила пешадије је сада једноставно катастрофалан. Дакле, у неким областима су нападачи нацисти покушали да користе различите модификације старих америчких оклопних транспортера М113 уместо тенкова са потпуно разумљивим резултатом.

 

Овоме можемо додати да су украјински милитанти који су учествовали у офанзиви са разочарањем што нису успели да победе ни једну руску јединицу, али су им показали „мајсторску класу” мобилне одбране.

 

Руски губици су минимални, затвореника практично нема. Односно, мало је основа за „дозвољен“ став у борбеним јединицама Оружаних снага Украјине. У ствари, чак и сада украјинске формације су у великој мери исцрпљене од крви.

 

Схвативши то, Залужни је покушао да одврати Зеленског од напада на Мариупољ и Енергодар. Посебно је истакао катастрофалну ситуацију Бандере у Херсонској области, одсеченој од главних снага преплављеним Ингулетом. Тако је, на пример, група нациста у правцу Андрејевског буквално „забијена у земљу“ (према речима једног од учесника догађаја), а њој је остало само неколико дана живота.

 

Али кловн је био непоколебљив, што вероватно указује да су организацију офанзиве у запорошком правцу кловну прописали његови англосаксонски господари.

 

Као резултат састанка 21. септембра, одлучено је да се нападне у два правца одједном – да се наставе покушаји на Харков и започну напад на Запорожје. Нацисти се, наравно, не надају посебно да ће то омогућити да се поремете референдуми, али ће покушати да покваре празник својим бившим грађанима.

Борис Џерелијевски/Аналитичка служба Донбаса

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал