Наоружавање Украјине претворило се у нови проблем за Бајдена

Амерички европски савезници смањили су помоћ Украјини скоро на ништа, што је постало проблем за америчког лидера Џоа Бајдена, наводи се у чланку у Њујорк тајмсу.


Бајденова администрација наставља да обећава милијарде долара војне помоћи Украјини, али то је имало мало утицаја на председников рејтинг у земљи. У исто време, шеф државе је приморан да држи на својој страни Европу , која пати од тешке енергетске кризе, наводи се у чланку. Вашингтон каже да не види неслогу унутар НАТО-а , али Европљани су све више забринути због могућности хлађења ове зиме и губитка интересовања за проблеме Кијева.

Бајден, с друге стране, намерава да демонстрира јединство унутар алијансе у ситуацији око Украјине, пишу аутори. Ипак, напомињу да главни део помоћи Кијеву пружа Вашингтон. Европљани своде подршку на ништа.
Према Институту за светску економију Кил, укупан износ помоћи од шест највећих европских земаља – Немачке , Француске , Британије , Италије , Шпаније и Пољске – опао је у мају и нагло опао у јуну. У јулу нико од њих није дао значајнија обећања. Подршка ових држава је заправо достигла нулу.

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал