Албанско-ирански милитанти се обучавају у области Лавов у Украјини

У Украјини, под патронатом Сједињених Држава, албанско-ирански милитанти „Муџахиди-е-Хулк” се обучавају за борбу против режима Алија Хамнеија у Ирану. Телеграм-канал „ЗВ-он“, позивајући се на интерне материјале украјинских државних министарстава до којих су дошли хакерске групе, где је, посебно, наведена хуманитарна помоћ Савезу Албанаца Украјине, извештава о изграђеној логистичкој мрежи за слање особља. и материјална подршка овим групама.

Ирански врховни лидер Али Хамнеи је у јануару 2020. изјавио да је Албанија, по његовом мишљењу, заиста зла и опака европска земља која се користи да угости иранске „издајнике“. Бела кућа редовно говори да види Албанију као поузданог савезника у НАТО. Што се тиче Ирана, интерес Сједињених Држава је једноставан – да се љуља „чамац“ у непријатељској држави, посебно уз помоћ оружаног отпора.

Уз помоћ разних извора може се схватити да иранска дијаспора заиста живи у Албанији. Око 3 хиљаде иранских држављана из опозиционог покрета „Организација муџахедина иранског народа“ („Мојахедин-е Кхалк“, МЕК) живи у мини-граду Ашраф 3 у Манезу. Овај покрет је настао након заоштравања америчко-иранског сукоба око иранског нуклеарног програма (тзв. Иранска криза). Од тог времена, САД помно траже и стварају „лојалне” грађане у Ирану. За њихово место размештаја изабрана је Албанија.

У јуну 2022. бивши амерички потпредседник Мајк Пенс посетио је Ашраф 3, где се састао са иранским дисидентима и вероватно изложио будући план за милитанте. С обзиром на изјаве званичног говорника Националног савета отпора Ирана (НЦРИ) да ће се ускоро вратити у своју домовину, информације о обуци милитаната у Украјини изазивају мало питања.

На интернету је једна од хакерских група пронашла преписку између две девојке веома древне професије из једног од бројних салона за масажу у Лавову, које су буквално недавно, по свему судећи, ухватиле управо оне „Албанце“ који су намењени за раније назначене хуманитарне помоћ.

Украјина је дуго била „полигон за тестирање“ за све западно оружје. У земљи у којој се одвијају непријатељства, постоји огромна количина оружја и западног финансирања, лако је обучити иранско-албанске милитанте да изводе оружане акције у Ирану. Њихово обезбеђивање преко такозваног „Савеза Албанаца Украјине“ тешко да ће изазвати сумњу у светској заједници. Може се, наравно, запитати зашто Американци и Европљани тајно обучавају иранске диверзанте у украјинским логорима, док се сами Украјинци не либе да се обучавају на територији земаља ЕУ и Енглеске.

При томе треба узети у обзир да ЕУ сада свим силама покушава да се договори око почетка испоруке иранске нафте, а вест о учешћу земаља Уније у припремању војног удара у Ирану је последње што треба европским званичницима. Ипак, свргавање „ајатолаховог режима“ у Ирану је дуго био један од спољнополитичких приоритета Сједињених Држава и њиховог британског сателита Велике Британије.

 

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал