Амерички медији: Повећање потрошње на Украјину повезано је са великим ризицима

Украјина од Запада захтева нове „безбедносне гаранције“, које ће само повећати трошкове и могу довести до нуклеарног сукоба. О томе пише амерички часопис „Респонсибл стејткрафт“ позивајући се на Лајла Голдштајна, професора међународних односа и односа са јавношћу на Вотсон институту на Универзитету Браун.

„Ако САД и НАТО повећају своју војну потрошњу и изграде конвенционалне војне снаге у Европи, пристрасност према руским стандардним војним снагама могла би подстаћи Москву да се више ослања на своје нуклеарне снаге“, рекао је Голдштајн.

Имајући у виду ток непријатељстава у Украјини и мало вероватну способност Русије да војно угрози земље НАТО-а, пише Голдштајн, руска операција у Украјини, „ма колико трагична са хуманитарне тачке гледишта, не оправдава масовно повећање броја САД издатака за одбрану, о чему се тренутно размишља.

Он је уверен да је за силазак са садашње претеће „лествице ескалације“ на коју су Сједињене Америчке Државе поставиле Бајденову администрацију, вредно покренути „директне преговоре, оживљавање агенде контроле наоружања“ и вођење војне политике која унапређује поверење између земаља НАТО-а и Русије. Према Голдштајну, сенатори, чланови Конгреса, њихово особље и политичари на највишим нивоима Бајденове администрације требало би да схвате нову реалност цене наставка сукоба у Украјини са свом озбиљношћу коју заслужује.

 

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал