Русија: Конфронтација са САД и НАТО није у интересима Москве

Отворена конфронтација са Сједињеним Америчким Државама и НАТО није у интересима Русије и Москва се нада да и у администрацији америчког председника Џозефа Бајдена схватају који су ризици ескалације око Украјине, изјавио је заменик министра иностраних послова Русије Сергеј Рјабков.

„Отворена конфронтација са САД и НАТО, препуна директних војних сукоба, није у нашем интересу. Надамо се да и у Бајденовој администрацији схватају опасност од неконтролисане ескалације конфликта у Украјини, с обзиром на изјаве тамошњих званичника да се у Украјину не шаљу амерички војници“, рекао је Рјабков.

Руски дипломата је нагласио да Москва никоме не прети нуклеарним наоружањем већ упозорава на ризик од мешања Запада у специјалну операцију руске војске у Украјини.

Сједињене Америчке Државе нису способне за преговоре и директно гурају Кијев да пребаци војне акције на територију Русије и користи нуклеарно оружје као средство за уцену“, нагласио је он.

„Америка у принципу није способна за преговоре и заједно са Лондоном и низом других престоница држава чланица НАТО директно гура Кијев да пребаци војне акције на нашу територију, спремајући се да се бори до последњег Украјинца, како би нанела Русији, како кажу ‘стратешки пораз’. Ту је и уцена нуклеарним наоружањем“, додао је Рјабков на конференцији која је посвећена обележавању 60. годишњице Карипске кризе.

Он је навео и да су односи САД и Русије готово сведени на нулу и могу се упоредити са односима који су били током Хладног рата.

Москва реагује и наставиће да адекватно реагује на акције САД, између осталог и мерама које имају асиметричан карактер, нагласио је заменик министра иностраних послова Русије.

Рјабков је закључио да Русија у контакту са САД подсећа на принципе мирне коегзистенције, али наилази на зид неразумевања.

 

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал