Русија: Неће бити мобилисани ИТ експерти, запослени у финансијама и медијима

Како би се обезбедио рад високотехнолошких грана, као и финансијског система Русије, донета је одлука да се не позивају у војну службу у оквиру делимичне мобилизације грађани који имају високо образовање по одређеним специјалностима, саопштило је Министарство одбране Русије.

 

„Како би се обезбедио рад неких високотехнолоших грана, као и финансијског система Руске Федерације, донета је одлука да се не позивају у војну службу у оквиру делимичне мобилизације грађани са високим образовањем у одговарајућим специјалностима и областима, који раде у акредитованим организацијама у области информационих технологија и који су укључени у развој, имплементацију, одржавање и експлоатацију решења у области информационих технологија и функционисања информационе инфраструктуре“, рекли су у Министарству.

Осим тога, појаснили су у Министарству одбране Русије, реч је о грађанима који раде као оператери и на обезбеђивању одрживости, безбедности и целовитости функционисања објеката за комуникацију, центара за податке, као и средстава и линија за комуникацију у оквиру Руске Федерације.

Ослобођени од делимичне мобилизације су и запослени у сфери информација и комуникација, као и оснивачи и (или) уредници и (или) издавачи регистрованих медија и (или) емитери телевизија, радио канала, који су укључени у производњу и (или) пласирање медијских материјала. Осим тога, то се односи и на организације које осигуравају стабилност националног платног система и инфраструктуре финансијског тржишта.
Закључили су да ће као основа за ослобађање од војне службе бити спискови грађана које доставе руководиоци организација у оквиру Генералштаба Оружаних снага Русије.

У среду је председник Русије Владимир Путин објавио делимичну мобилизацију. Према речима министра одбране Русије Сергеја Шојгуа, мобилизација је потребна за контролу контакт-линије дуге хиљаду километара и ослобођених територија у Украјини.

У Оружане снаге Русије биће позвано укупно 300 хиљада резервиста, што је нешто више од једног процента укупног мобилизационог ресурса земље. Према министровим речима, нема говора ни о каквој мобилизацији студената. Мобилизација се такође неће тицати садашњих регрута.

 

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал