Словачки политичар: Запад данас не размишља рационално, реакција на референдум се не може предвидети

Председник Словачке националне странке и бивши шеф Националног савета Словачке Андреј Данко сматра да проблеми у Донбасу дуго времена нису решавани и да је Кијев угушио права националних мањина. Такође је додао да се не може предвидети реакција Запада на одржавање референдума у ДНР, ЛНР, Запорошкој и Херсонској области.

„Проблеми у Луганској и Доњецкој области нису решавани дуго времена. Прављење хероја од људи као што је Степан Бандера је без преседана у историји. Ми у Словачкој знамо ко је Бандера, колико су га се наши људи бојали после рата. Повратак у прошлост је увек велика несрећа.

Украјина није успела да нађе приступ својим националним мањинама и у жељи да развије украјински језик угушила је права других“ , оценио је он у интервјуу за Спутњик.

Упитан о томе каква би могла да буде реакција Запада поводом одржавања референдума о уједињењу с Русијом на подручју ДНР, ЛНР, Запорошке и Херсонске области, он каже да се то не може предвидети.

„Запад данас не размишља рационално, то видимо и у поступцима Урсуле фон дер Лајен, која као Немица са једне стране жели да подржи испоруке оружја и финансијску помоћ Украјини, а с друге наноси штету својој земљи: Немци су блокирали ’Северни ток 2’ који су изградиле Русија и Немачка. Немци као народ спате. Талас незадовољства због енергетске катастрофе која прети Европи је огроман. Европа има слаб став по питању енергетике“, закључио је он.

Подсетимо, у Доњецкој и Луганској Народној Републици, као и у Херсонској и Запорошкој области, данас су почели референдуми о уједињењу с Русијом.

 

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал