Упозорење из ЕУ Италији, жестока реакција из Рима

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен упозорила је Италију уочи парламентарних избора на последице уколико „одступи од демократских принципа“, што је лидер Лиге Матео Салвини, чија је партија део конзервативног савеза, оценио такве коментаре као „срамну ароганцију“.

Фон дер Лајен шаље ово упозорење Италији уочи парламентарних избора, заказаних за недељу у тој земљи, на којима се очекује победа десничарског блока на челу са новинарком Ђорђом Мелони.

Фон дер Лајен је, одговарајући на питање на Универзитету Принстон у Сједињеним Америчким Државама, истакла забринутост која је присутна у неким европским престоницама и сугерисала да би односи између Брисела и Рима могли да постану турбулентни ако Мелони и њени партнери обезбеде победу.

Она је додала да ће „ЕУ сарађивати са сваком демократском владом која жели да сарађује“, пренео је Ројтерс.

„Имамо начина да се позабавимо проблемом, споменула сам Мађарску и Пољску, уколико ствари оду у проблематичном правцу“, изјавила је Фон дер Лајен.

Ројтерс оцењује да је Фон дер Лајен мислила на препоруку Европске комисије да суспендује око 7,5 милијарди евра финансирања Мађарској због корупције, што је први такав случај у ЕУ.

ЕУ је увела меру финансијске санкције пре две године као одговор на оно што тврди да представља подривање демократије у Пољској и Мађарској, подсећа британска агенција.

 

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал