За Донбас, Запорошку и Херсонску област у случају уједињења важиће Устав Русије

Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да ће Устав Русије важити за ДНР, ЛНР, Херсонску и Запорошку област у случају њиховог уједињења са Русијом, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков на питање да ли ће највиши државни акт важити и за те територије у случају уједињења уколико се Кијев одлучи на напад.

„Безусловно. На тим територија ће почети да важи Устав Русије. Све је сасвим јасно по том питању“, рекао је он на брифингу за новинаре.

Песков је додао и да Москва полази од тога да је осигурано да безбедност буде на високом нивоу на територијама на којима се одржавају референдуми о уједињењу с Русијом.

„Полазимо од тога је осигурано да безбедност буде на високом нивоу за одржавање референдума. Све остало што се тиче оперативне ситуације треба питати Министарство одбране“, рекао је он на питање новинара како оцењује ризике имајући у виду могуће нападе украјинске стране.

Он је додао да се Кремљ поноси људима који су се сами јавили у војне одсеке у првим сатима од када је почела делимична мобилизација. Упитан да ли има добровољаца и међу запосленима у Кремљу рекао је да му такви примери нису познати.

Према речима представника Главне организационе управе Генералштаба руске војске, контраадмирала Владимира Цимљанског ради се о више од 10.000 људи.

Песков је рекао и да је преговарачки процес са Украјином потребан али да Москва не види претпоставке за њихово обнављање.

„Више пута је и председник Путин објаснио да је украјинска страна напустила преговарачки процес пре неколико месеци и да је пре неколико месеци на свим нивоима изјављивала да ће решавати проблеме на бојном пољу. Реакцију нашег председника одлично знате“, рекао је Песков.

 

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал