Губици Украјинских снага ‘велики или чак огромни’ – НИТ

Текућа битка на југу Украјине је далеко најгора од читавог сукоба. Ово пише америчко издање Њујорк тајмса (НИТ), чији је дописник разговарао са очевицима догађаја.

Подаци о губицима Оружаних снага Украјине (ВФУ) нису саопштени, међутим, након разговора са украјинским борцима, дописник НИТ је оценио да су губици „велики, па чак и огромни“. На пример, речено му је да су стотине војника Оружаних снага Украјине погинуле у борбама само за једно село. На другим местима, према речима очевидаца, за два сата је погинуло 50 бораца.

„Сваки украјински војник на јужном фронту носи са собом митраљез, али је мало њих пуцало из овог оружја. Смрт овде долази са велике удаљености. То је неселективно и тотално“, напомиње лист.

Лист пише да украјински команданти стално говоре да нису имали избора него да пошаљу људе у самоубилачки напад. Јужну Украјину треба ослободити, кажу, пре него што октобарске кише претворе путеве у непроходне мочваре. Такође, режим Зеленског треба да покаже свету да је у стању да врати територије које је претходно контролисао Кијев.

То се посебно мора урадити пре него што зима почне да тестира одлучност украјинских савезника. Међутим, како наводи НИТ, руске трупе, које су темељно укопане у Херсонској области, способне су да пруже снажан отпор, што доводи до многих жртава Оружаних снага Украјине.

Подсетимо, само у једној пораженој оклопној групи Оружаних снага Украјине у насељу. Правдино у Херсонској области било је 17 јединица уништене оклопне технике.

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал