У Немачкој хиљаде људи захтевају отварање Северног тока 2

Љубмин, где се налази пријемна станица Северни ток 2 поново је постао поприште демонстрација које захтевају отварање гасовода усред наглог раста цена енергената.

О томе пише РТ Франце.

Хиљаде људи изашло је 25. септембра на улице Лубмина (Мекленбург-Западна Померанија) захтевајући отварање Северног тока 2 усред скока цена енергије. Према полицијским изворима више од 3.500 демонстраната окупило се да такође осуди санкције Москви и испоруку оружја Кијеву, између осталог и тренутну политику немачке владе. Почетком септембра у граду су се већ одржавале сличне демонстрације у којима је учествовало око 2.000 људи.

Док је дозвола за рад Северног тока 2 суспендована до почетка руске војне операције у Украјини, Немачка је наставила да снабдева руским гасом преко Северног тока 1, али је 2. септембра Гаспром саопштио да ће гасовод бити „потпуно” заустављен. пре поправке турбине, тврдећи да је открио „цурење уља“ у „гасном компресору компресорске станице“ током одржавања.

Крајем августа суочен са ризиком несташице гаса са којим се Берлин суочава како се приближава зима, потпредседница Бундестага је позвала владу да отвори Северни ток 2, тврдећи да није „неморално“ примати руски гас овим гасоводом него дуж Северни ток 1.

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал