Северна Кореја испалила две балистичке ракете ка Јапанском мору

Северна Кореја је данас испалила две балистичке ракете кратког домета ка мору код источне обале, саопштила је војска Јужне Кореје.

Две ракете кратког домета лансиране су из Сунана, северно од Пјонгјанга, главног града Северне Кореје, наводи се у саопштењу генералштаба војске Јужне Кореје.

У саопштењу се прецизира да је процењени домет ракета био на 350 километара и да су летеле на висини од 30 км брзином од шест маха.
Јапанска обалска стража пријавила је најмање два тестирања Пјонгјанга, за која се сумња да су балистичке ракете.

Ракете су летеле 400 км и 350 км, достижући висину од 50 км, рекао је јапански министар одбране Тоширо Ино.

Токио је уложио протест Пјонгјангу дипломатским каналима, навео је Ино, додајући да су ракете вероватно летеле „неправилном путањом“ и да су пројектоване да избегну дејство ПВО.

Америчка индо-пацифичка команда саопштила је да је упозната са лансирањем балистичких пројектила и оценила да оне не представљају непосредну претњу америчком војном особљу или територији или њиховим савезницима.

Такође је наведено да САД остају чврсто посвећене одбрани Јапана и Јужне Кореје.

Северна Кореја је испалила пројектиле пре и после посете потпредседнице САД Камале Харис Јужној Кореји, чиме је повећала рекордан број тестирања оружја током ове године, а Пјонгјанг је ове године такође извео и прву пробу интерконтиненталне балистичке ракете од 2017.

Обележавајући 74.годишњицу оружаних снага Јужне Кореје, председник Јун Сук-Јол је осудио, како је назвао, недавне војне провокације Северне Кореје и обећао да ће појачати заједничке војне вежбе са САД.

 

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал