Брнабићева: Притисци на Србију сразмерни лицемерју великих сила

Председница Владе Ана Брнабић изјавила је да је притисак који Србија трпи директно сразмеран степену лицемерја великих сила које нас притискају.

Брнабићева је, приликом обележавања Дана сећања на страдање Срба, Рома и Јевреја у Јајинцима, казала да су изазови са којима се Србија данас суочава страховити.

„Повеља УН и принципи међународног права чували су мир у свету. Њихово гажење у случају Србије, то је тада било јасно свима који су желели то да виде, отворило је Пандорину кутију, а селективно тумачење принципа међународног права довело је свет тамо где смо данас“, рекла је Брнабић.

Навела је да се Србија не стиди да политику привржену принципима слободе искаже свуда у свету и истакла да је доказ за то и говор председника Србије у Уједињеним нацијама.

Премијерка је оценила да су УН формиране да после два светска рата спрече трећи и спасу човечанство од патњи које доносе ратови, а посебно оних које би донео Трећи светски рат.

Она је казала да су у случају Србије, први пут након Другог светског рата и формирања УН чији је Србија један од оснивача, брутално и безобзирно погажени основни принципи УН и међународног права.

Брнабићева је истакла да се Србија залаже за неселективно поштовање међународног права.

„Неселективно значи да је територијални интегритет међународно признатих држава неповредив и тачка“, рекла је Брнабићева.

Додала је да он не може бити повредив у случају једне земље а неповредив у случају друге.

Обележавању Дана сећања и полагању венаца на споменик у Јајинцима присуствовали су и министри Небојша Стефановић, Томислав Момировић, Дарија Кисић, Новица Тончев, потпредседница Скупштине Србије Сандра Божић, начелник Генералштаба Војске Србије Милан Мојсиловић, официри Војске Србије, врховни рабин јеврејске заједнице у Србији Исак Асиел, изасланик патријарха Српске православне цркве, преживели логораши, представници дипломатског кора и породица жртава.

 

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал